Condemned

Játék típusa: Horror FPS
Fejlesztő: Monolith
Kiadó: SEGA
Platform: PC, X360
Kibocsátás dátuma: 2006. április 11.
Legfrissebb letölthető tartalom: www.condemnedgame.com*
Galéria a HUNosítókTeam oldalán: Condemned: Criminal Origis galéria
Hivatalos honlap: www.condemnedgame.com*
Projektben részt vettek: Juventino, Konyak, Owen_eX, Zeneger

 

Hitchcock beájulna:
"Psycho", "Hetedik", "A bárányok hallgatnak" Miben hasonlítanak a felsorolt filmek egymásra? Mindhárom mű a krimi-thriller kategóriába tartozik, és alaposan rá tudja hozni a frász a kedves nézőre, jobban, mint a horror filmek 99,9%-a. Ennek ellenére (vagy inkább éppen ezért) hatalmas kereslet van ilyen típusú alkotásokra, így aztán nem meglepő, hogy a számítógépes játékipar is megpróbál hasznot húzni eme keresletből. Ide sorolható alkotás pl. a Fahrenheit (ami ugyan elkalandozott a fantasy irányába) vagy a Still Life (ez az a játék, amely a legjobban illeszkedik a felsorolt filmek sorába) esetleg a F.E.A.R (ami azért inkább volt FPS mint thriller) és ide tartozik a Condemned: Criminal Origins is.

"Kezeket fel! FBI!":
Bizony. A játékban egy FBI ügynököt alakítunk aki egy sorozatgyilkos nyomába ered, a CSI és az NCIS sorozatokat megszégyenítő nyomrögzítő, és elemző felszereléssel. A cél adott: áldozatról-áldozatra, nyomról-nyomra járva kutassuk fel az elkövetőt, és juttassuk rács mögé. Tagbaszakadt FBI ügynökünk - aki egyébként igen kevés eséllyel indulhatna egy Mr World szépségversenyen - neki is lát a feladatának, és csakhamar arra ébred, hogy üldözőböl üldözött lesz, hiszen gyilkosság vádjával körözik, és bónuszként még a józan esze is kezd elmenni...

Nyomrögzítés kezdőknek:
A játékban állandó szerepet kap a különféle nyomok keresése, rögzítése és elemzése. Ezekhez persze megfelelő felszerelésre van szükség, de mi rendelkezünk egy komplett hordozható minilaborral. Van itt UV detektor a testnedvek (vér, nyál és... inkább nem írom le) felkutatására, lézeres ujjlenyomat-szkenner, vagy 3D-s fényképezőgép (!). És van még egy kütyü, ami a levegőben keringő részecskéket analizálja nekünk, hogy biztosan ne menjünk el egyetlen madártetem mellett se. Ha már madártetem: ezeket és az acéldarabokat gyűjtögethetik a maximalisták, ha szeretnék, hogy a game elismerően "megsímogassa a buksijukat".

Új stílus születőben?:
A játék klasszikus FPS-nek tűnik első ránézésre. De én inkább FPP-nek emlegetem (First Person Puncher) mivel lőfegyvert illetve töltényt csak vasár- és ünnepnapokon találunk a játékban. Pedig nagy szükség lenne rájuk, mert elképesztő bűnözési hullám söpör végig a városon, éjszaka a bandák kezében van a hatalom. De mint emlegettem már, ügynökünk elég tagbaszakadt legény, így nem esik kétségbe némi közelharctól. Vascső, szöges deszka, tűzoltófejsze, közlekedési tábla - csak néhány példa a fegyverzetünkre. Gyakorlatilag bármit felkaphatunk ami ütésre alkalmas és már mehet is a bunyó. És van egy állandó fegyverünk is, a sokkoló, ami közepes távolságról az egyik leghatékonyabb eszközünk lehet. Maga a közelharc izgalmas: nem védekezhetünk folyamatosan, hanem a támadás pillanatában kell lenyomnunk a megfelelő gombot a hárításhoz. Az ütések erőteljesek, és a MI is elég jól szerepel.

Foglaljuk össze:
Adott egy FBI ügynök aki nem csak külsejét, de harcstílusát tekintve is egy barbár harcosra hajaz. Adott egy őrült sorozatgyilkos, aki mégis elég okos ahhoz, hogy mindig két lépéssel előttünk járjon, és még a gyanút is ránk terelje. Adott sok-sok rögzítendő nyom, sok-sok összegyűjtendő madártetem (biztosan tombol ott is a madárinfulenza) és vasdarab, és sok-sok agyonverendő punk. És adott egy magyarosítás, hogy értsd mi is történik a képernyőn...

Utóirat:
Tessék nagy figyelmet fordítani a grafitikra: egyrészt sok munka volt velük, másrészt a fordítók neveit is megtalálhatjátok a falakon :)

 

--- Oni ---

 

 

* A fenti hivatkozások már nem élnek!