Grand Theft Auto IV

Játék típusa: Akció
Fejlesztő: Rockstar Toronto
Kiadó: Rockstar Games
Platform: PC, PS3, XBOX360
Kibocsátás dátuma: 2008. december 2.
Legfrissebb letölthető tartalom: gta4.net
(Folyamatosan frissül)
Galéria a HUNosítókTeam oldalán: Grand Theft Auto 4 galéria
Hivatalos honlap: http://www.rockstargames.com/IV/
Projektben részt vettek: Ardea, Ballard, Killborn, Konyak, Itriver, Mortal, Owen_eX, Xenovas, Zeneger

 

Grand Theft Auto - Réges régen, egy messzi messzi galaxisban...
Aki látott már PC-t az nagy valószínűséggel már látta a GTA sorozat valamelyik részét is, hiszen a név már 1997-ben beleivódott a játékozok köztudatába, mikor egy felülnézetes akciójáték személyében megérkezett hozzánk a "Nagy Előd". Nem volt éppen egy grafikai csoda, és az agysejtjeinket se tette nagyon próbára, de ahogy egy másik "nagy öreg", a Dungeon Keeper mottója mondja: It's good to be bad (Jó rossznak lenni). Hát ebben a játékban igazán rosszak lehettünk: kirángathattuk a gyanútlan sofőrt a volán mögül, hogy aztán az autót uralmunk alá vonva letaroljunk egy arra lófráló kisiskolás csoportot. 1999-ben jött a folytatás, ami kissebb grafikai tuningot hozott, de nagy változást nem. Az új időszámítást a GTA III. 2001-es megjelenésére tehetjük: megújult grafika, nézet és ami még fontosabb: lebilincselő sztori. Ekkor robbant be a GTA igazából, és gyűjtött akkora rajongótábort, amit már a fejlesztők se hagyhattak kiaknázatlanul. Jöttek is szép sorban a folytatások: 2002-ben a GTA Vice City és 2004-ben a GTA San Andreas. Persze egyre nagyobbat durrant a játék így várható volt az újabb folytatás. Így végül 2008-ban megérkezett a legújabb rész, ami - mivel valószínűleg a készítők kifogytak az általuk kreált városnevekből - GTA IV. néven került a boltok polcaira.

Egy kelet-európai kelet-amerikában.
Hatalmas teherhajó köt ki Liberty City partjainál. Sokféle vicik-vacakot hozott magával, amire amerikának égető szüksége van, és néhány kelet-európai menekültet amire méginkább szüksége van a "Nagy Alma" helyi megfelelőjének. Ezen menekültek között érkezik Niko Bellic, a játék főhőse is, mert vonzza őt az amerikai álom, és nem utolsósorban unokatestvére, Roman e-mail-jei. Roman megcsinálta a szerencséjét Liberty-ben: sportautók, és plázacicák világában él, mégpedig fényűzően. Persze ha ez igaz lenne, a játék már véget is érne, mert minek szenvedni, ha már mindened megvan. Niko már a kikötőben szembesül a ténnyel, hogy unokatestvére enyhén eltúlozta az anyagi helyzetét e-mail-jeiben és nem tud mást felmutatni, mint egy apró taxivállalatot (végülis ezzel elérte a maximumot amit kelet-európai amerikában remélhet), egy csótányoktól hemzsegő lakást és némi adósságot az orosz maffia irányában. Hamarosan meg is jelennek a hitelezők, és Niko kénytelen erőszakhoz folyamodni a rokoni kapcsolatok megóvása érdekében. Persze őt sem kell félteni: harcolt a háborúban, majd embercsempészettől az emberrablásig mindenféle mókákban vett részt európában is, így miért is térne jó útra éppen amerikában. Különben se térhet a javulás útjára, míg el nem intézi azt az ügyet, ami végsősoron az USA-ba hozta őt.

Liberty City, hogy megváltoztál!
Visszatértünk hát Liberty City-be, a városba ahol minden elkezdődött (GTA I.), ahol minden újjászületett (GTA III.), és amit nem lehet megunni. Grafikailag a játék tovább fejlődött, de optimalizálni nemigazán sikerült a dolgot, így maxos grafikával csak a NASA és a Pentagon szuper-számítógépein érdemes próbálkozni, főleg patch-ek nélkül. Karakterünk már nem annyira Tamagochi-jellegű, mint C.J. volt a San Andreas-ban (nem mehetünk vele gyúrni, nem éhezik meg, stb.), de azért sokmindent tehetünk vele. Újdonság, hogy már nem csak a csajok agyát kell folyamatosan fűzni randikkal, vacsorákkal vagy egy laza biliárdpartival, hanem haverjainkat is, akik a rájuk fordított időt sokféleképpen hálálják meg: olcsóbb fegyverekkel, autóverseny-helyszínek elárulásával, vagy akár azzal, hogy szorult helyzetekben kisegítenek egy-két verőlegénnyel. Mellékküldetések vannak bőséggel, és a főszálat se nagyon lehet végignyomni 24 óra alatt. A gyüjtögetés szerelmesei ezúttal fertőzött galambokra vadászhatnak, van belőlük 200 darab (én jelenleg 3-nál tartok, menő vagyok mi?).

Mese-mese és Emese SMS-e.
A történet kellőképpen változatos küldetéseket biztosít, sőt itt-ott kissebb választásokat is kell tennünk, amik ugyan nem járnak nagy változásokkal, de azért észrevehető nyomokat hagynak. A játék elejétől egyik legfontosabb eszközünk lesz a mobilunk (hiába, ez már egy mobil-generáció) és nem sokkal később az internet is. Hol e-mail-ben hol mobilon tartjuk a kapcsolatot aktuális megbízónkkal (akit többnyire le is lövünk 2-3 küldetéssel később), sőt néha a küldetés teljesítéséhez is szükség lesz a PC-re vagy a telefonra. A küldik ezúttal is pénzről, drogról és korrupcióról szólnak (meg néha sex-ről) és barátaink is drogosok, gyilkosok és korrupt rendőrök lesznek, de ezekkel legalább könnyebben szót ért Niko haverunk.

Na mostmár abbafejezem
Mit is mondhatnék végszónak: Ha GTA rajongó vagy, akkor úgyis játszol vele, ha meg nem akkor javaslom, hogy erősen gondolkozz el azon, hogy elkezded a játékot... különben ráduszítom Dwayne haverom egy-két emberét!

 

--- Oni ---