LOKI

Játék típusa: Akció RPG
Fejlesztő: Cyanida
Kiadó: Dreamcatcher
Platform: PC
Kibocsátás dátuma: 2007. október 2.
Legfrissebb letölthető tartalom: Patch 1.0.8.3 (2008.03.06.)
Galéria a HUNosítókTeam oldalán: LOKI galéria
Hivatalos honlap: www.loki-game.com
Projektben részt vett: Juventino

 

Mitológia és rókabőr:
A Diablo mindent elsöprő sikere arra késztette a játékfejlesztőket, hogy újabb és újabb klónokat készítsenek el, és adjanak ki. Nem szépítem: a Loki is csak egy klón, de legalább megfűszerezték az ókor négy legismertebb, legszerteágazóbb mitológiájával: az egyiptomival, a göröggel, a skandinávval és az aztékkal. Ezen mitológiák ismert helyszíneit kell bejárnia a bátor hősnek, hogy rendet teremtsen a világban, bevezesse a két napos munkaheteket, ingyenessé tegye a sört bolygószerte, stb.

A kezdetek:
Az intróban egy sötét köpenyes figurát látunk aki belép egy sivatagi templomba valahol Egyiptomban. Némi hókusz-pókusz (vagy stílszerűen Hórusz-pókusz) következik, és minden egyiptomi istenek leggonoszabbika Seth - akit a többi isten ítélt rabságra - kiszabadul börtönéből. Seth nem tétlenkedik, azonnal megkezdi a világot a saját szája íze szerint átformálni. Ez persze nem mindenkinek tetszik, így hamarosan gonosz istenségünk komoly ellenállásba ütközik...

I need a Hero(ine):
Első lépésként ki kell választanunk a bátor hős(nő)t aki szembe száll az istenekkel is, ha a nép boldogsága a tét. Négy mitológiához négy hős dukál: egy skandináv harcos, egy görög amazon, egy azték sámán illetve egy egyiptomi pap közül kell választanunk. Az első kettő harcos beállítottságú, míg az utóbbi kettő a mágiában járatos. De hogy pontosan milyen stílusban is harcolnak, azt már mi szabályozhatjuk, egy igen ötletes módon: karakterenként három-három istent tisztelhetünk (természetesen ki-ki a maga mondavilágának megfelelőt) és ezek az istenségek mind más képességekkel ruházzák fel karakterünket, és más fegyvert részesítenek előnyben. Pl.: ha skandináv harcosunkkal Thor-t imádjuk, villámmal súlythatjuk ellenfeleinket, és kétkezes kalapáccsal döngölhetjük a padlóba. Vagy egy Artemis-t tisztelő görög amazon mérgezett nyilvesszőkkel pusztíthatja a gonoszt. A kapott Xp 25%-át az általunk favorizált istennek "feláldozva" vásárolgathatunk különböző skilleket. És ha már áldozat: néhol oltárra is bukkanunk, ahol varázserejű tárgyakat feláldozva növelhetjük a hitünket egy adott isten irányában.

Mi kell még?
Adott tehát egy hős, akit az istenek is támogatnak harcában, mi kellhet még? Fegyverek!
Rengeteg közelharci, és távolsági fegyverrel irthatjuk az ellent, ezek között vannak minden karakter által használhatók, és egyedi, csak az adott népre jellemzőek is. Csakhamar azt vesszük észre, hogy hősünk egy egész fegyvertárat zsúfolt a hátizsákjába. De fegyvert nem csak venni, vagy találni lehet, hanem készíteni is: más fegyverek szétverésével nyersanyaghoz jutunk, amikből létrehozhatunk egy új fegyvert. És hogy mágikus tulajdonságai is legyenek, nincs más dolgunk, mint rúnákat kovácsoltatni rá.

Még mindig hiányzik valami a kalandhoz:
Hát az ellenség! Igazán nem lehet okunk panaszra ezen a téren sem, hiszen már az első pillanattól kezdve változatos ellenségek egész hadserege ugrik a nyakunkba. Mi pedig bőszen klikkelgetve, és a számbillentyűkön zongorázva igyekszünk majd visszaverni őket. Az irányításra nem is vesztegetnék több időt, egyszerű, mint a bot. Viszont kiemelném a boss-okat akik a klikkelő-bajnokságba visznek néha némi csavart is, ugyanis sokszor csak különleges trükköket alkalmazva végezhetünk velük.

Hab a tortán:
Van hősünk, fegyverünk, ellenségünk... és lehetőségünk a történelem átírására. Ugyanis ha egy adott karakter befejezi a saját mondavilágának rendbetételét, nekiugorhat a másik három mitológiának is. Képzeljük csak el: az azték sámán, aki megjárta Tróját, vagy az egyiptomi papot a skandinávok között. Illetve ne is képzeljük el, inkább játszuk le :-D

 

--- Oni ---