Resident Evil 4

Játék típusa: Horror - Akció - Kaland
Fejlesztő: Capcom
Kiadó: Ubisoft
Platform: PC, PS2
Kibocsátás dátuma: 2007. május 15.
Legfrissebb letölthető tartalom: v1.1.0 EU Patch (2009.05.25.)
Galéria a HUNosítókTeam oldalán:  
Hivatalos honlap: www.res-evil.com
Projektben részt vettek: Konyak, Oni, Owen_eX

 

Főzőcske de okosan
Resident Evil... Ki ne hallot volna a túlélő-horror játékok királyáról (és így rögtön az első mondatommal magamra haragítottam a Silen Hill rajongók népes táborát :)) A RE sorozat az első rész 1996-os megjelenése óta szinte legendává nőtte ki magát minden platformon. Pedig a recept egyszerű: végy egy zombiktól hemzsegő házat, várost, szigetet, stb., dobj bele a közepébe egy hőst, fűszerezd meg némi logikai fejtörővel, forrald fel a hangulatot egy-két rémisztő jelenettel, és már tálalhatod is, a nagyközönség legnagyobb örömére.
Így készült a sorozat negyedik része is, és hogy mennyire fogyasztható? Lássuk!

A történet
Az amerikai elnök lányát ismeretlen csoport elrabolta, és a hírszerzés adatai szerint egy apró spanyol faluban tartják fogva. A kormány egy titkosügynököt küld a helyszínre, hogy találja meg, és szabadítsa ki Ashley-t. Eme bátor férfi nem más, mint a sorozat második részének főszereplője Leon S. Kennedy, aki túlélte a Racoon City katasztrófát, ám az akkori események csupán gyerekjátéknak tűnnek a jelen helyzet fényében.
A fogadtatás nem éppen szívélyes, és Leon a T-vírus zombijai helyett kénytelen új ellenséggel szembenézni, akik gyorsabbak, okosabbak és veszélyesebbek a sétáló holtaknál. Valami sötét dolog történt a falu lakóival, akik egytől-egyig kíméletlen gyilkosokká váltak.
A feladat tehát adott: éld túl a fertőzött falusiak támadásait, találd meg az elnök lányát, majd amilyen gyorsan csak lehet, tűnj onnan. Persze ha minden ilyen könnyen menne, nem lenne szükség egy Leon kaliberű hősre... és arra a két váratlan segítőtársra, akik mindig a lehető legjobb pillanatban bukkannak fel, hogy aztán ugyanolyan gyorsan el is tűnjenek ismét.

Összegzés
A negyedik rész szakított a hagyományokkal, és a fejtörők és tárgygyűjtögetések számát lecsökkentve az akcióra helyezte a fő hangsúlyt. Sokak szerint ez a RE sorozat halála, ám szerintem kifejezetten feldobja a játék hangulatát. A videóbejátszások is interaktívvá váltak, így senkinek se tanácsolom, hogy a movie alatt kiszaladjon a konyhába egy kóláért/sörért, mert könnyen előfordulhat, hogy egy vértócsában heverésző ügynök képe fogadja visszetérésekor.
Kár is lenne tovább taglalnom, hogy jó-e a játék vagy sem, döntsétek el ti magatok, próbáljátok ki, immáron magyar nyelven.

 

--- Oni ---